top of page

Finanstilsynet letter ikke på boliglånskrav

Finanstilsynet har nylig bestemt at de strenge kravene til boliglån og annen gjeld skal videreføres uten lettelser.

Dette kan ha stor betydning for deg som vurderer å refinansiere gjelden din. Her er hva du trenger å vite.


Hva er Finanstilsynets nye anbefalinger?

Finanstilsynet anbefaler at dagens krav til gjeldsgrad og betalingsevne videreføres. Dette betyr at:


  • Maksimal gjeldsgrad: Du kan ikke ha mer enn fem ganger årsinntekten din i samlet gjeld.


  • Betjeningsevne: Banken må sikre at du kan tåle en renteøkning på 3 prosentpoeng på all gjeld du har, og samtidig en rente på minst syv prosent.


  • Belåningsgrad: Maksimal belåning er 85 prosent av boligverdi/kjøpesummen.


  • Fleksibilitetskvote: Bankene har en fleksibilitetskvote som gjør at de i 10 prosent av utlånsportefølje kan tilby lån utover de begrensningene forskriften setter. I Oslo er kvoten på åtte prosent.


Disse kravene er satt for å sikre finansiell stabilitet og redusere risikoen for at husholdningene tar på seg mer gjeld enn de kan håndtere.


Hva betyr dette for refinansiering?

Hvis du vurderer refinansiering, vil bankene fortsatt ha strenge krav å forholde seg til. Selv om det finnes noen unntak, må refinansiering oppfylle visse kriterier for å bli godkjent. Det betyr at du må ha god økonomi og kunne dokumentere stabil inntekt for å få refinansiert lånene dine.


Justeringer i forskriften

Finanstilsynet har også foreslått noen mindre justeringer. En viktig endring er at tilleggssikkerhet for lån med pant i bolig nå begrenses til sidesikkerhet i annen fast eiendom, kjent som realkausjon. Dette gjør det enda viktigere å ha solide økonomiske garantier når du søker om refinansiering.


Oppsummering

Finanstilsynet strammer inn kravene for boliglån og refinansiering for å sikre finansiell stabilitet. Dette kan gjøre det vanskeligere å få godkjent refinansiering hvis du har høy gjeld i forhold til inntekten din. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss for en uforpliktende prat om dine muligheter. Vi jobber for å finne den beste løsningen ut fra din økonomiske situasjon. Hele artikkelen fra finanstilsynet kan du finne her.

Kontakt oss i dag for mer informasjon om refinansiering.



3 views

Comments


bottom of page